Labužníci vína se dočkali... přichází Beaujolais Nouveau
16. říjen 2011 12:22
Francie je bezpochyby nejznámější vinařskou zemí a Beaujolais Nouveau je jeho nejslavnější červené víno. Legenda praví, že v červenci 1395 byl Gamay (částečně zkvašené hrozny purpurové barvy) zakázán používat v Burgundsku. Beaujolais, jejich jižní sousedé, se rozhodli, že právě Gamay by měl být použit při výrobě jejich vína. A tak se začal rodit Beaujolais Nouveau - červené víno vyrobené z Gamay hroznů v Beaujolais, které se nachází severně od Lyonu. V současné době je 98% vín z této oblasti vyrobeno z Gamay hroznů, zbytek je Pinot Noir a Chardonnay.
Beaujolais Nouveau je nejoblíbenější víno, které je prodáváno ve stejném roce, ve kterém bylo sklizeno. K prodeji je uvolněno každý třetí čtvrtek v listopadu. Je určeno pro okamžité pití a obecně platí, že by nemělo být uchováváno po dobu delší než jeden rok. Pokud jde o víno samotné, je Beaujolais Nouveau známé pro jeho jasně třešňovo-červenou barvu, s ovocnou a květinovou vůní. Je to jedno z mála červených vín, které by se mělo podávat mírně chlazené a to při 10 ° C (50 ° F) za všech okolností.
Beaujolais Nouveau se vyrábí z Gamay Noir Jus à Blanc hroznů (jednoduše Gamay). Hrozny musí pocházet z Beaujolais AOC (zkratka pro Appellations d'origine contrôlée - ochranné označení původu zboží
zemědělských produktů původem ve Francii). Podle zákona se musí všechny hrozny sklízet ručně, což se
projeví ve vinařské technice zvané "uhličitá macerace" , čímž se získá víno ovocné chuti bez hořké třísloviny. Víno je pak pasterizované, aby se zabránilo sekundárnímu jablečno-mléčnému kvašení.